Fotogalerie

<< Zpět na přehled

Café Alegre –
p. Muzikář

Café Alegre, jehož název je odvozen od španělského slova Alegre, což znamená veselý, šťastný nebo spokojený, tedy pocity, které nás a doufáme, že i Vás naplňují při pití naší jedinečné kávy, začalo vznikat v roce 2010, kdy p. Muzikář zakoupil pražičku a začal obchodovat s pěstiteli kávy v Kostarice.

Kostarická káva patří celosvětově mezi nejlepší kávy, i díky dlouhé tradici a moderním know-how na pěstování a zpracování kávových třešní. Sklizeň probíhá každý rok mezi listopadem a únorem, záleží samozřejmě na druhu kávy ale i nadmořské výšce, ve které se pěstuje. Po sklizení trvá zhruba tři měsíce, než se zrnka dostanou do České republiky. Osobně navštěvujeme farmáře na jejich plantážích, kde navazujeme s farmáři osobní vztah a kontrolujeme kvalitu a dodržování daných postupů.

Díky tomu naše káva je v kategorii speciality grade (Výběrová káva s dosahujícím min 80 bodů ze 100 bodové škály podle Speciality Coffe Association of America - SCAA). V současné chvíli zákazníkům nabízíme kávu z Kostariky, Brazílie, Sumatry, Guatemaly a Salvadoru. Těžím ze zkušeností získaných na kurzech v London School of Coffee a firmě Probat od které také vlastníme pražičku. Délka samotného pražení je od 12 do 18 minut v rozpětí teplot 90°C až 230°C Při této teplotě probíhá pyrolýza, což je chemický proces, při kterém dochází k degradaci tuků a karbohydrátů v kávovém zrnu a vytváří se delikátní oleje a uvolňují se plynné látky. Začátek tohoto stádia pražícího cyklu poznáme podle charakteristického praskání kávových zrn, které se podobá praskání popcornu. Po vysypání z pražičky se kávová zrna rychle ochlazují v chladícím bubnu, aby nedošlo k výraznější ztrátě éterických olejů. Držíme se pravidla lepší kvalita než kvantita.

Naše káva je tedy pražena v malém množství, ale poctivě. Začněte den šálkem kvalitní kávy z Kostariky!


Věděli jste že:

  • Celosvětově se každý den vypije více než 500 miliard šálků kávy, z nichž 14 miliard šálků jako espresso.
  • Káva je hned po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě.
  • Pěstováním kávy se živí 25 milionů lidí z nichž 67% žije ve střední a jižní Americe.